У суштини ниједан поредак не може да настане, а камоли опстане без довољне подршке народа.
Многи пореци су настајали на основу подршке народа, чак и фашизам,  па и комунизам, а даљи опстанак таквих поредака више није био заснован на подршци, нити на провери има ли те подршке, него на примени силе и корупције.

Демократија, каква се као поредак појављује у савременом свету, је требало да укине ту могућност да се поредак одржава силом и корупцијом, него да се одржава преко подршке народа, подршке чије постојање или непостојање се периодично проверава помоћу слободних избора, на којима учествује већи број кандидата за вршење власти.

Теоријски, а понегде и практично – то је добро.
Махом у земљама са развијеном демократијом, чије становништво има релативно висок степен образовања и колико толико развијену критичку свест.

Србија у те земље не спада.

Формално увођење демократије је све класичне антидемократске методе (примену силе и корупције), које су неформално врло присутне и ефикасне, натерало да се прилагоде и опстану и у демократији.
Највидљивији резултат тога је чињеница да се поредак у Србији од демократског врло брзо и ефикасно претворио у партократију (владавину партија) у спрези са плутократијом (владавином новопечених „приватизацијских“богаташа).

И то је тако, без обзира на све предизборне и демагошке приче, већ 25 година.
Једне те исте партије у отвореној или софистицираној спрези са „приватизацијским“ богаташима (плутократама) од избора до избора владају Србијом у којој је стање после сваких избора само горе од претходног.

Та партократија никаквом еволуцијом неће постати демократија, односно поредак који ће имати већинску подршку и обезбедити сигуран опстанак и пристојан живот народу.
Партократија је политичко „слепо црево“ које, у извесној мери, може да ради у интересу страних сила (мада и то једва), а што се народа и земље у којој бива тиче, не служи апсолутно ничему добром.
И то се види по све рђавијем животу људи у Србији.
Да би поредак Србије био демократски, односно да би служио и потребама народа, мора се извршити мирна, али темељна демократска револуција.

Србија, помоћу референдума, као најдемократскијег облика изражавања става народа, мора добити демократски поредак какав одговара њеном историјском моменту.
Сви који су спроводили партократију, а то су чиниле све партије на власти, морају доживети лустрацију.
Са њима се више никуд не може.
Све што су оне могле било је да направе псеудодемокрастки поредак са обиљем прикривеније или отвореније силе и корупције, да незаконито, пљачкашком приватизацијом,  обогате разне особе, да разоре домаћу економију и да од страних улагања праве прилику да власници страног капитала и дословце пљачкају јавну имовину (најновији пример за то је пројекат сумњивих намера, неприхваћен од стручне јавности -„Београд на води“).

Повратак одлуке у којем ћемо поретку живети у руке народа

Србија коначно мора добити квалитетну извршну власт, коју чине људи са стручним интегритетом, који ће данас-сутра бити и кандидати на изборима.
Времена за чекање и неку еволуцију, нема.

Да би се разбили обручи партократије удружене са плутократијом, које никуд не воде, мора се извршити корекција политичког система.
Партократија је канцер који се може „излечити“ само одстрањивањем.
Власт која потом настане неће бити сметња ни страним силама, а камоли домаћем становништву, које ће укључити у нове послове помоћу обнове и развоја запуштене домаће економије.

Ако народ, у већини, таквом поретку на референдуму да подршку, Србија ће добити свој демократски поредак, демократску меритократију.

Ми ћемо се и у земљи и у иностранству залагати за организовање тог референдума, који би могао да стави тачку на одлуталост од демократије, на партократију која доноси смрт и институцијама и економији Србије.
Нови избори могу бити тек после елиминације партократије, као рђавог и штетног облика политичког управљања.
Та елиминација ће се обавити референдумом.
Не заговарамо насиље, него повратак одлуке о систему, у којем ћемо живети, у руке већине народа.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *