Контакт
kontakt@restruktura.org

О Асоцијацији

 

 • Који је главни циљ Асоцијације „Реструктура“?

  Главни циљ Асоцијације „Реструктура“, која је формирана почетком 2015. године, је обнова и развој запуштене домаће привреде.
  Остварење тог циља ће Србији и њеним држављанима, односно грађанима донети сигуран опстанак и пристојан живот, подићи углед Србије у свету и ојачати јој преговарачку позицију по свим важним питањима.
  Остварење овог циља је могуће преко увођења предузетничке управе у јавна и друга предузећа, али и установе, а то значи ослањање искључиво на знање и способност оних који би се бавили пословима управљања.
  Да би се то догодило, није довољно увести мериторне принципе (знање и способност) само у домену економије, у шта смо се уверили узалуд нудећи своју помоћ и актуелној власти, као и претходним носиоцима власти, него се показало да је неопходно да се поменути принципи уведу и у политичко управљање.
  Зато се Асоцијација „Реструктура“ залаже за увођење мериторних принципа, односно предузетничког управљања не само у области економије, него и у политици.
  У ту сврху је осмишљен и политички систем, у којем на власт могу доћи и на њој опстати само поседници знања и спобности, који постижу добре резултате.
  Тај систем представља корекцију постојећег и зове се демократска меритократија.

 • Ко чини Асоцијацију и како јој се може приступити ?

  Асоцијацију чине организације и појединци сагласни са њеним основним циљевима, а пре свега, са циљем успостављања функционалног система демократске меритократије и функционализације домаће економије.
  Та сагласност је и услов за приступање Асоцијацији.
  Ово приступање је слободно и обавезно само у мери у којој то доживљава онај ко приступи и прихвати се овог или оног посла.
  Нема чланских књижица, ни чланарине, нити се на основу приступања стичу икакве привилегије, осим оне која се тиче части и поноса што се припада скупини која чини све што је неопходно за обнову и развој Србије, а самим тим и за себе и своју околину, и која ће у томе и успети.
  Асоцијацији „Реструктура“, због показане неадекватне и Србији и њеним држављанима некорисне политике, не могу приступати познате политичке организације (странке) које су у протеклих 25 година учествовале на изборима и бивале у позицији, односно опозицији.
  Асоцијацији такође не могу да приступе ни чланови поменутих организација, осим да се јавно одрекну тих организација и чланства у њима.

 • Да ли смо ми патриотски оријентисана организација?

  На ово питање одговарамо само зато што је на тему патриотизма у протеклим деценијама завладала идеолошка и свака друга конфузија, иначе би нам постављање таквог питања било смешно.
  Наравно да смо патриотски оријентисани, већ и тиме што тражимо и успостављамо корисна решења за своју патрију, односно државу. И то је главно мерило нормалног патриотизма. Сваки други је галамџијски, неоснован, па и штетан.
  Да не идемо даље: може ли се назвати патриотски оријентисаним криминалац који поткрада чланове своје патрије (домовине) или дилује дрогу деци своје патрије, а при томе су му уста пуна љубави према Србији и српству или србству?
  Или, може ли се шовиниста, који својим ставовима штети угледу своје патрије, назвати патриотом; или политичар који је својом демагогијом нанео штету својој патрији и њеним члановима?
  Фолклорни патриотизам, препун галаме и нетачних ставова је занимљив за неко социо-психолошко истраживање, али се никако не може узети као мерило степена патриотизма. Понављамо, а тиме и завршавамо: патриота је онај ко чини нешто корисно за своју земљу, а ми неспорно чинимо.

 • Који су наши први кораци?

  1) Упознавање домаће и стране јавности, медија и институција са нашим циљевима и намерама
  2) Објављивање и дистрибуирање публикације „Демократска меритократија, сигуран излаз из недаћа – Питања и одговори“
  3) Покретање, на основу Члана 108. и Члана 203. Устава Републике Србије, Иницијативе за организовање референдума у сврху корекције политичког система и обнове и развоја запуштене домаће привреде.

 • Ко управља активностима Асоцијације „Реструктура“?

  Активностима Асоцијације, по Статуту, управља Менаџмент Асоцијације „Реструктура“, који, као овлашћена лица, чине:
  1. Генерални координатор активности Асоцијације „Реструктура“
  2. Заменици генералног координатора активности Асоцијације „Реструктура“
  3. Координатори за различите области (ресоре)
  4. Организатори за насеља, села, градове и области
  5. Промотери
  6. Портпароли
  7. Официри за везу са институцијама, амбасадама, привредницима, кандидатима за Државни савет, који ће бити врховни орган извршне власти, и другима

 • Ко су Генерални координатор активности и Заменици генералног координатора активности Асоцијације „Реструктура“ ?


  teodorДраган Атанацковић Теодор (1954): aктуелни Генерални координатор активности Асоцијације „Реструктура“,социолог, оснивач антропопсихологије, предузетник и пословни консултант, аутор Опције опстанка, односно система демократске меритократије, иницијатор и оснивач организације „Заокрет“, в.д. председник Конзорцијума за увођење предузетничке управе у јавна предузећа и установе, члан Управног одбора Асоцијације „Реструктура“.  Зоран Грозданић (1969): aктуелни Заменик генералног координатора активности Асоцијације „Реструктура“, завршио физичку електронику на Електротехничком факултету у Београду и поседује лиценцу за одговорног пројектанта. Ради као руководилац ИТ-сектора у јавном предузећу.
  До сада није припадао ни једној партији. Један је од оснивача организације „Заокрет“, члан Управног одбора Асоцијације „Реструктура“.Асоцијација „Реструктура“

„Асоцијација за обнову и развој – Реструктура“, скраћен назив Асоцијација „Реструктура“, је основана почетком 2015. године. Главни циљ Асоцијације „Реструктура“ је обнова и развој запуштене домаће привреде као једине реалне шансе за сигуран опстанак и пристојан живот, посебно у ситуацији кад озбиљних страних улагања нема, нити постоји тенденција да ће их бити.
Посао обнове и развоја запуштене домаће привреде се може завршити само у сарадњи са људима, који имају стручни интегритет, под условом да им се омогући да буду у позицији извршне власти.
Зато се Асоцијација залаже за корекцију постојећег политичког система, како би се направио функционалан систем, у којем би се у позицију власти стизало искључиво на основу поседовања знања и способности и опстајало у тој позицији, само ако се постижу добри резултати.
То је систем демократске меритократије, који ће настати уз сагласност већине и то на најдемократскији начин – путем референдума за чије организовање, полазећи од Чланова 108. и 203. Устава Републике Србије покрећемо Иницијативу.
На челу система ће бити Државни савет-Скупштина експерата састављен од људи са стручним интегритетом.
Овакав функционалан систем нам је неопходан за остварење главног циља: обнове и развоја запуштене домаће привреде.
Развој домаће привреде ће ићи реално, преко онога што имамо и можемо да радимо:
– развијаће се пољопривредна производња, и то пре свега производња органске хране, која је све траженија у свету, са крајњим циљем да Србија добије статус земље органске хране,
– развијаће се терцијални сектор, сектор услуга и то пре свега у једној врсти мултилатералног туризма, од амбијенталног, преко здравственог , прехрамбеног, услужног, авантуристичког и свих осталих врста туризма,
– развијаће се грађевинарство и то највише (за сада) у области инфраструктуре,
– развијаће се ИТ (информатичка технологија),
и још низ делатности које ће задовољавати наше потребе и моћи да се уновче и напољу

Улазак у ЕУ нећемо априори одбијати, преговори ће се наставити, уз учешће Државног савета.
Политички ентитет „Република Косово“, који је формиран на нашој територији Косова и Метохије нећемо признавати у ОУН, већ и због начина како је формиран, али ћемо признавати настало стање ствари и признати досад потписане документе на ту тему, старајући се да се постигну коректно-суседски односи. Укратко: радићемо својеврсну „политичку санацију“ свега што се издогађало, посебно водећи рачуна о нашим сународницима на територији где је поменути ентитет.
Са свим великим силама, како на Западу, тако и на Истоку, имаћемо коректне односе, поштујући реалност у каквој се налазимо.
Јавне дугове и дугове грађана према банкама и другим институцијама, као и дугове у привреди, решаваћемо на начин који је реалан и најбезболнији и одговара и повериоцима и дужницима.
Велике реформе ћемо извршити у домену образовања, што ће допринети бржем развоју домаће привреде и институција.
Избори, који ће бити вишеструко јефтинији од садашњих, ће моћи да се врше на две или четири године, према потреби, кандидати ће бити они који од Државног савета-Скупштине експерата, који проглашава изборе, добију сертификат да поседују одговарајуће знање и способност за вршење власти, а на власти они међу њима који добију највише гласова на изборима. Први избори за нову власт биће одржани две године после корекције политичког система, а до тада ће, након референдума, Србијом управљати Привремена влада, која ће заједно са Државним саветом поставити институције коригованог система.

Координатори активности АСОЦИЈАЦИЈЕ СРБИЈА – АС

Драган Атанацковић Теодор, социолог и антропопсихолог, аутор књиге ДЕМОКРАТСКА МЕРИТОКРАТИЈА – АЛТЕРНАТИВА ПАРЛАМЕНТАРНОЈ ДЕМОКРАТИЈИ

Слободан Станимировић, човек из народа, водоинсталатер, пољопривредник,самоуки интелектуалац

 1. Zoran Mitrović Одговори

  „Restrukturi“ želim uspeh u njihovoj borbi za dostojanstveni život u Srbiji, u nadi da ne budu kao tzv. „Vlada u senci“ koja mi deluje demagoški. Nadam se da će Asocijacija „Restruktura“ opravdati svoje postojanje! Srećno!

  • urednik Одговори

   Захваљујемо на жељама.
   Сва наша „демагогија“ се састоји у томе што хоћемо да одлуку о систему у којем ћемо живети вратимо у руке народа, јер сваки поредак мора имати подршку већине.
   Све остало је струка и наука. А ту, као што знате,демагогије нема.

 2. јагодински Одговори

  Ајд’ сад опет да видимо да ли треба да се свидимо, да ли опет влада партија или општежиће – патрија.

  • urednik Одговори

   Сва досадашња „политичка свиђања“ су донела погубне последице.
   Успешна власт не настаје кад се бира срцем и свиђањем, него главом и потребом да се опстане и колоко-толико пристојно живи.
   По том принципу свима досадашњима и садашњима на власти следује – па-па…

 3. Понедељак, 24 август 2015-те…
  Постоји даљи потпунији и поузданији опсег знања, а могуће га је практи-
  ковати кроз равноправни процес саветовања „округлих столова“. Верујем да ви не спадате у оне „који нешто знају“ да све знају, све могу, све умеју, наравно у колико се бавите темељно, озбиљно науком као врхунском и поузданом и у областима организације друштвеног процесуира-
  ња. Биће нам заиста подучан сусрет ако нам га закажете у септембру! Поздрав: „Добровољци М.С.О. на првој линији самоодбране, а ни против кога…(за препород, обнову и остваривање висококвалитетне државности!

  • urednik Одговори

   Одговор Д.А. Теодора, генералног координатора:

   „Мада заиста не спадам, ни ја ни најближи сарадници, у оне који кад нешто знају, помисле да све знају, те радо примам и савете и сугестије, због стицаја околности, које су испод очаја, и још понеких ствари, ми смо организовани у приличној мери и војнички. Постоји и субординација, зна се ко је главни, док је главни и њему се остали, у делатном смислу, потчињавају. Уважавамо ми демократију и разна права народа, а највише демоекономски императив, односно обавезу власти да држављанима омогући услове за сигуран опстанак и пристојан живот. Демократија је за народ и нека му је. Управљање је озбиљан, готово војнички посао. Кад су циљеви ајсни, а јасни су, што се види и из нашег програма и чланака, онда нема потребе да се око њих изнова и изнова дискутује. Или ћемо урадити нешто што бар није лоше, као све досадашње, или ћемо урадити и нешто баш добро, ако не ми, неке следеће генерације. Трећег нема.
   Било би добро да све поменуто имате на уму, пре него што закажемо сусрет и пре него што се сретнемо.“

 4. Holden Kolfild Одговори

  Tek juče sam uopšte saznao za postojanje Asocijacije “Restruktura“. Nakon što sam se detaljno upznao sa vašim radom i namerama, mogu reći da mi se ideja generalno jako svidja.

  Moja zamerka je u tome da su tekstovi povremeno nedovoljno jasni i očigledno, pravno nedovoljno uobličeni. Uočio sam i neke nelogičnosti i “pogrešne ideje“, ali o tome neki drugi put,bilo bi preopširno za sada.

  Trenutno bih istakao da mi se iznad svega svidja ideja i način organizacije Skupštine eksperata, dok su mi ostali segmenti buduće vlasti u jednom potpuno novom političkom sistemu (koji mi se na prvu, ponavljam, svidja) nedovoljno jasni!

  Izmedju ostalog, meni taj budući aparat vlasti deluje “preglomazan“ ili grešim? Taj deo je po meni nedovoljno dobro razradjen i otud moje nedoumice, odnosno nedovoljno preciznijih informacija kako bi taj aparat konkretnije izgledao, koštao, funkcionisao i koliko ljudi brojao.

  Toliko za prvo javljanje. Puno sreće u daljem radu!

  • urednik Одговори

   Поред Опште скупштине, коју чини бар две трећине пунолетниох држављана са правом гласа, Скупштина експерата, која Вам се свиђа, јесте најзначајнији орган власти, који може да смењује Владе, у целини или делимиочно.
   Апарат извршне власти неће бити прегломазан, па чак ни Скупштина експерата, за почетак ће је чинити највише до 50-так чланова.
   Што се тиче Скупштине Локалних већа, коју ће чинити представници-председници 1000 већа из 5 различитих региона, то тело ће заседати само када је неопходно, када је угрожен друштвени интерес, ако до тога уопште дође. Уосталом, у данашње доба то заседање се може обавити и електронским путем.
   Апарат неће много коштати, а средста ће бити намакнута одустанком од садашњег „вишка власти“ и повећаним буџетом кад крене домаћа економија.

 5. Holden Kolfild Одговори

  Želeo bih samo još da pojasnim šta podrazumevam pod nelogičnostima i “pogrešnim idejama“.

  Evo, na primer ovo:

  http://restruktura.org/koje-ce-biti-prve-mere-novih-vlasti-koje-ce-nastati-posle-referenduma/

  Povećanje minimalca, reforma poreskog sistema kakvu vi zamišljate i druge reforme i potezi u ekonomskoj sferi zahtevaju gomilu novca u startu. Gomilu koju mi nemamo! Sve mi to deluje ekonomski neizvodljivo.

  Pojedinosti čak deluju tako utopistički i bajkoliko, da sve izgleda kao šarena laža pripremljena samo da privuče neke buduće glasače, nedovoljno obrazovane ljude kakvih u Srbiji imamo na pretek.

  Ako grešim, onda morate mnogo detaljnije i konkretnije opisati i potkrepiti obrazloženim činjenicama svaku vašu ideju, planiranu akciju itd. Korak po korak, kao deci objasnite nam. Kako, od kojih sredstava, koji su mogući problemi u realizaciji zamišljenog i kako ćemo ih prevazići?

  • urednik Одговори

   „Povećanje minimalca, reforma poreskog sistema kakvu vi zamišljate i druge reforme i potezi u ekonomskoj sferi zahtevaju gomilu novca u startu. Gomilu koju mi nemamo! Sve mi to deluje ekonomski neizvodljivo.“
   До опорака и развоја домаће економије, до којег ће доћи релативно брзо, ако власт буду имали способни људи од знања, средства ће се намаћи од укидања сувишних институција, на које одлази гомила новца.
   Размислите мало.

 6. Holden Kolfild Одговори

  Hvala na brzim odgovorima. Ostajem vaš podržavalac, mada i dalje smatram da je jedan potpuno novi politički sistem, aparat vlasti i naročito funkcionisanje ekonomije potrebno podrobnije obraditi i razjasniti.

Оставите Коментар

*