Државна својина заштићенија кад њоме располаже Скупштина експерата

Скупштина експерата ће управљање државним фирмама препустити професионалцима, под обострано корисним условима.
Пошто је државна својина заувек припада народу и Скупштини експерата, потпуно је небитно ко ће на изборима освојити „извршну власт“, јер та власт нема ништа са државном својином, осим да је потпомаже. Права ртасполагања и управљања извршна власт (више) нема. Јер „извршна власт“ неће бити синоним за државу као сада. Синоним за државу, у демократској меритократији, је Општа скупштина и Скупштина експерата.
Управљање припада Скупштини експерата и, преко јавних конкурса, професионалцима.
Професионалци ће бити добро награђени и под контролом Скупштине експерата.
Уколико би било који члан те Скупштине „подлегао“ искушењима, па направио привредни преступ, тиме би заувек уништио своју каријеру.
Више нико не би хтео да га упосли, јер би било кажњиво, а он би, по истеку затворске казне, добио пензију од које би могао да преживи. И то је све.
Јавност би била затворена за њега и његове саучеснике.
За очекивати је да се овакве ствари неће догађати  поседницима врхунског знања, а поготово што ће за свој допринос друштву бити добро награђени и цењени, а ако се ипак догоде, мере ће бити ригорозне, па коме се исплати да због „шаке долара“, некаквог мита, отпише своју част и каријеру и остане запамћен као човек који је са највишег места, због новца, пао најниже ( јер све што је горе описано јесте најниже за човека који поседује врхунско знање и на њему изграђену каријеру) – нека изволи.
Искрено, сматрам да би се мало ко усудио да себи тако упропасти живот и сјајну каријеру, али , бар теоријски, пуштам могућност да се и то догоди.
Што се то догађа данашњим политичарима, није ништа чудно.
Њихова је каријерта заснована на популарности и манипулацијама, па и кад је изгубе због новца, остаје им важније – новац.
Јер  новац јесте важнији од њихових ништавних, на лажима и манипулацијама заснованих каријера, док је према каријерама заснованим на поседу врхунског  знања новац ништаван, а поготово ако га ти поседници имају довољно, а не као сада, кад су мање плаћени од демагога и манипуланата.
Убудуће већу финансијску моћ од поседника врхунског знања (Скупштине експерата), могу имати сам коректни власници приватног капитала. Коректни власници приватног капитала су они који поштују законе и који су новац стекли легално или бар платили држави, ако су га у претходном периоду ( пре промене система) стекли нелегално.
А и чланови Скупштине експерата и коректни власници приватног капитала ће део своје финансијске моћи усмеравати  на друштвено корисне делатности и пројекте. Напросто, биће срамота радити другачије, а и додатно ће се опорезовати сви који своју финансисјску моћ буду „чували“ искључиво за себе и своје мегаломанске прохтеве /јахте и слично/.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *